Üniversiteli BLOG'a Destek

16 Ocak 2011 Pazar

Gizemli kuş ölümlerinin bir aylık kronolojisi

Salih Selçuk Caydı
Son bir aydır medyada, gökten düşen ölü kuşlardan bahsediliyor. Sadece kuşlar değil. Kitle halinde balıklar ve başka deniz hayvanları da öldü. Her bir olaya çeşitli açıklamalar bulunmaya çalışıldıysa da, ölümlerin neden bir aylık aynı zaman diliminde görüldüğü meçhul. Aslında tek tek olayların açıklaması da yetersiz. Bazıları olayları bir Kıyamet işareti saydı, ama hiç kimse olayı yeterince ciddiye almadı.
"Hayat devam ediyor..."
Söylenen budur ve burada devam eden "hayat"tan kasıt, para peşinde koşmak, yani "iş hayatı"dır -ve bu umursamazlığa bakılacak olursa- Kıyamet/mıyamet gibi şeylerden daha önemlidir!..
'Dünyamıza ne oluyor?' diye cidden sormayı gerektiren hayvan ölümlerinin kısa kronolojisi şöyle:

13.12.2010: Avustralya sahillerinde dev bir levrek cinsinden binlerce ölü balık görüldü. ölüm nedenleri belirlenemedi.
15.12.2010: Florida sahiilerinde kumsala binlerce ölü balık vurdu. Soğuk hava nedeniyle öldükleri söylendi.
17.12.2010: ABD'nin Indiana eyaletinde bir gölün sahilinde binlerce ölü balık bulundu. Kışın yaşanan fırtınaların, ölümlere neden olduğu öne sürüldü.
18.12.2010: Filipinler'de, Lapu-Lapu şehri sahillerinde gebe aynı şekilde binlerce ölmüş balığa rastlandı.
22.12.2010: ABD'nin South Carolina eyaletinde yüz ölü pelikana raslandı. Nedeni anlaşılamadı.
23.12.2010: Bu kez North Carolina eyaletinde sahile, çok sayıda ölü deniz hayvanı vurdu. Özellikle deniz yıldızları ölmüştü. Soğuk havanın ölümlere neden olduğu iddia edildi.
Aynı gün Yeni Zelanda'nın Kawau şehri sahillerinde benzeri bir olay farkedildi.
27.12.2010: Haiti sahillerinde çok sayıda ölmüş balık görüldü.
28.12.2010: Amerika'da Arizona eyaletinin Tuscon şehrinde, birlikte ölmüş yetmiş yarasa bulundu.
29.12.2010: Texas eyaletinin San Antonio şehrinde ölü balıklar dikkat çekti.
31.12.2010: Yılbaşı gecesinin en önemli haberleri, ABD'nin Arkansas şehrinde gökten yağan beşbin kadar ölü kuş oldu. Damarlarında kanlarının pıhtılaştığı anlaşılan kuşlara bakarak, kuşların havai fişekler nedeniyle şok geçirerek öldükleri iddiası ortaya atıldı. Gene kesin bir kanıt bulunamadı.
Aynı gün, Arkansas'da Chesapeake Bay'da nehir deltasında onlarca ton ölü balık paniğe neden oldu. Soğuk havanın hayvanları öldürdüğü söylendi. Gene kanıt yoktu.
3.1.2011: Aynı gün Brezilya'nın güneyinde Paraná'da yüz ton kadar ölü balık, dünya medyasında önemli yer tuttu.
4.1.2011: Yüzlerce karatavuk ölüsü, Louisiana otobanına düştü.
Florida sahillerinde ölü deniz ayıları bulundu.
Florida'da Spruce Creek nehri kenarında binlerce ölü balık sahile vurdu.
Kanada'nın Ontorio eyaletinde Spruce Creek nehri sahillerinde yüzlerce ölü balık görüldü.
5.1.2011: Texas'da Ore City yakınlarındaki bir otobanda yüzlerce kuş ölüsü bulundu.
Yeni Zelanda'da sinekkapan türünden balıkların ölüleri sahile vurdu.
İsveç'te Skövde'de yüz kuş ölüsü bulundu.
5.1.2011: Büyük Britanya'nın güney sahillerinde Kent kontluğunun sınırları içinde kırk bin ölü yengeç karaya vurdu.
7.1.2011: Kuzey İtalya'nın Faenza şehrinde bin kadar güvercin ölüsü gökten düştü.
9.1.2011: Bursa Karacabey'de Bursa-İzmir karayolunda onlarca sığırcık kuşu ölüsü bulundu.
10.1.2011: Büyük Britanya'da Peterborough'da, sayısı belirlenemeyen, çok sayıda ölü balık farkedildi.
11.1.2011: Chicago yakınlarında Michigan gölünde yüzen binlerce tirsibalığı (veya mayıs balığı) farkedildi ve sonuç olarak hayvanların neden öldüğü konusunda kesin bir bilg yok.
Bütün bu olaylardan daha garip olanı, kimsenin işi yeterince ciddiye almaması, "soğuktan ölmüşlerdir", veya "havai fişektir" gibi havai laflarla yetinmesi...
Mars'a pahalı oyuncak arabalar gönderip oraları bile araştıran, Mars yüzeyindeki şekillerin nedenini bile merak eden rasyonel bilim adamlarına ne oldu?
Köylüler bile daha çok merak eder hayvanlara ne olduğunu ve daha ciddi teşhis isterler...
Çünkü hayvanların ölümü durdurulmazsa sıranın insanlara gelebileceğini iyi bilirler. Hem de şehirliler gibi "teorikmen" değil, doğrudan "paratikmen."

http://konstantiniye.blogspot.com

1 yorum:

  1. YÜZEY TEMİZLİK KİMYASALLARI
    Günlük yaşam alanlarımızın zemin yüzeylerinde kullanılan kimyasallar olup bu kimyasallar her zemine göre farklı üretilmiştir. Bu farklılığın sebebi ise yüzey yapılarındaki çeşitlilikten kaynaklanmaktadır. Ancak genel manada bu tür kimyasallara yüzey temizlik kimyasalları denmektedir.
    Yukarıda da belirttiğimiz gibi Yüzeylerin yapısal farklılıkları kimyasallarında farklı yelpazelerde üretimine neden olmuştur. Örneğin Islak zemin Mermer ,fayans, lavabo, ..vb yapısal olarak taş zemin olarakta adlandırılan bu tür zeminler üzerinde genel ihtiyaçların giderildiği alanlarda bulunması sebebiyle daha fazla kirlenen yüzeyler olup etkin temizlik maddeleriyle dezenfektasyonu sağlanmadığı sürece Mikrop ve bakteri üremesine müsait zeminlerdir. Yine haşerelerin üremesi ve çoğalmaları da genel olarak bu tür yüzeylerin dezenfektasyonu nun yeterli düzeyde yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Özellikle kafeterya restoran, fırın, pasta hane, yemek firmalarının ıslak zeminlerinde yeterli temizlik yapılmadığında mikrop ve bakteri ürediği gibi haşerelerinde doğal yaşam alanı haline gelir.
    Genel olarak ıslak zeminler temizlenirken Genelde Wc Par adıyla bilinen yapısında yoğun olarak Nitrik asit, tuz ve temizlik kimyasalları içeren bu temizlik maddesi ile rutin olarak yapılacak temizlikler haşerelerin üremesine engel olacaktır. Zira haşereler bulundukları ortamlara vücutlarından salgıladıkları salgılarla yollarını bulurlar asidik ve tuz içeren bir kimyasalla ortam silindiğinde haşerelerin hareket kabiliyeti kısıtlanacağından ortamı terk ederler. Wc par aynı zamanda derz aralarına zarar vermeden yüzeylerdeki yağ kir ve pasları söker. Tek dezavantajı ise kokusunun ağır olmasıdır. Wc Par ile yüzeyler temizlendikten sonra kurumasını bekleyin ve kokulu yüzey temizlik maddesi ile bir kat daha sildiğinizde ortam istediğiniz kokuda olacaktır. Çoğu işletmeler Kıvamlı çamaşır suyunu tercih ederler ancak bu tür kimyasallar kokuları kalıcı olduğundan yiyeceklerin üzerine sinmeleri muhtemeldir. Kıvamlı çamaşır suyu genele anlamda bulaşık deterjanlarının yetersiz kaldığı bardak tabak dezenfektasyonunda kullanılmalıdır.
    Ahşap yüzeyler için Kesinlikle Wc Par kullanılmamalıdır. Bunun nedeni ise yüzeylere zarar vermesinden kaynaklanmaktadır. Ancak çoğu temizlik firması bu kimyasalı inşaat sonrası temizlikte kullanır buda yanlış bir temizlik yöntemidir boya alçı ve inşaat atıklarını söker ancak yüzeylere zarar verir çünkü yapısında asit mevcuttur. Bu tür durumlarda temizlik firmalarının yapacağı en doğru davranış çalıştıkları kimyasalcılardan bu tür kir leke ve atıklara uygun yüzeye zarar vermeden çözebilecekleri özel karışımları talep etmeleri olacaktır. Ahşap yüzeyler genel olarak kokulu yüzey temizlik kimyasalları ile temizlenmeli ve kurumalarına müteakip yüzeylerin parlak ve canlı görünmesi için yoğunlaştırılmış ahşap silme kimyasalları kullanmalarıdır.
    Özellikle lokanta ve Restoranlarda ocak fırın ve ızgaraların temizliği de ayrı bir sorundur. Çoğu işletmeci biz yağ sökücü yağ çöz alıyoruz ancak yağları bir an da sökmüyor. Gibi şikâyetlerde bulunmaktadır. Aslında yağları çözüyor ancak sıvı yani sulandırılmış olmaları sebebiyle yüzeyde yeteri kadar bırakılmadığından yağı çözmemektedir eğer yüzeyleriniz dik düzlem ise sulandırılmış yağ çözücüler yüzeyden aşağıya doğru aktıklarından yağlı yüzeylerin temizliğini zorlaştırmakta ve istenilen sonucu vermemektedir. Konsantre halde özel yapım yağ sökücüler kıvamlı olduğu için yüzeylere yapışarak kalır ve yağları yumuşatır ıslak bir bezle silindiğinde ise istenilen sonucu verir. Ve sulandırılmış olan yağ çözücülerden daha ekonomiktir.
    Günümüzde marketlerde satılan ürünlerin birçoğu sulandırılmış halde müşteriye sunulmaktadır. Ancak temizlik güçleri de bir o kadar zayıftır. Kurumsal olan her işyeri, bünyesinde kimyasalları iyi bilen temizlik ve hijyen kursu almış sertifikalı elemanlar ile çalışmaları gözle görülür şekilde ekonomik şartları oluşturacağı gibi bilinçli temizlik ve bilinçli tüketicileri sektöre kazandıracaktır.
    Burcemavm Temizlik ve Hijyen Eğitimi
    www.burcemavm.com

    YanıtlaSil